Translate

28 Mart 2014

MOR İSYAN!


SOSYAL MEDYAYI MORA BOYADIK!
Bugün, "kürtaj yasakçılarına oy yok" diyen yüzlerce kadın mor kıyafetleriyle çektikleri fotoğraflarını #KurtajYasalHastanedeYasak etiketiyle Twitter ve Facebook sayfalarında paylaştılar. Kadınların fotoğraflarının altında şu mesajlar vardı: "Babaannem bebeğini kendi kendine düşürmeye çalışırken öldü", "Tayyip annem terliklerinin yüzde 50'sini elinde zor tutuyor", "Kürtaj haktır Uludere katliam", "Kürtajı yasaklayamazsınız, beden benim karar benim, sana ne!", "Anneme kürtaj nedeniyle ölen arkadaşını unutmayacağıma söz verdim".






Benim de üyesi olduğum, çeşitli illerde geniş katılımlı eylemler, kürtaj kampanyaları gerçekleştiren ve 40'tan fazla bileşeni olan Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu’nun çağrısıyla harekete geçen kadınlar, bugün sosyal medya sayfalarını mora boyadılar!




"Kürtaj yasakçılarına oy yok" diyen yüzlerce kadın mor kıyafetleriyle çektikleri fotoğraflarını #KurtajYasalHastanedeYasak etiketiyle Twitter ve Facebook sayfalarında paylaştılar. 

 





Kampanyaya oyuncu Serra Yılmaz da destek verdi.

SOSYAL MEDYADA MOR İSYAN!
Bugün sosyal medyada kürtaj yasağına dikkat çekmek amacıyla başlattığımız fotoğraflı eyleme farklı illerden, yaşlardan, mesleklerden yüzlerce kadın katıldı. 


 





 Kadınlar fotoğraflarıyla birlikte şu mesajları paylaştı: "Kürtaj yasakçılarına hayır", “Yasakçılara oy yok”, "Kürtaj yasal, hastanede yasak", "Kürtaj hakkimiz engellenemez", "Babaannem trajik bir şekilde bebeğini kendi kendine düşürmeye çalışırken öldü", "Ücretsiz, erişilebilir, sağlıklı koşullarda kürtaj hakkımızdan vazgeçmiyoruz!", "Kürtaj hakkımız için bugün mor renkliyiz", "Kamu hastanelerinde ücretsiz, koca izni sorulmadan kürtaj yaptırmak bütün kadınların hakkıdır", "Kürtaj Haktır Platformu'nun eylemine ben de katıldım, mor giydim ve kürtaj yasal ama hastanelerde yasak olmasın istiyorum", "Tayyip annem terliklerinin yüzde 50'sini elinde zor tutuyor", "Yasakçılara oy yok!", "Kürtaj haktır Uludere katliam", "Kürtajı yasaklayamazsınız, beden benim, karar benim, sana ne?", "Anneme kürtaj nedeniyle ölen arkadaşını unutmayacağıma söz verdim."




KÜRTAJ HAKTIR
17 milyon nüfusa sahip İstanbul'da bile kürtaj yaptırılabilecek hastane sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Doğum kontrol yöntemlerinin kolay erişebilir, ücretsiz ve yaygın olarak sunulması devletin görevi.



  




Doğum yapılan her hastanede kürtaj da yapılmalı. 

  



 Kadının sağlığını tehdit eden, yapılması zorunlu kürtajlarda bile üç hekim raporu isteniyor. 



 

Kamu hastanelerinde kürtaj yaptıramayan kadınlar sağlıksız, niteliksiz koşullarda kürtaj yaptırmaya razı oluyorlar.





Kadınların cinsel yaşamları devletçe izlenir oldu. Gebelik testlerinden başlayarak takip ediliyorlar ve gebeliklerini sürdürmeleri konusunda psikolojik baskıya uğruyorlar.




AKP politikaları nedeniyle ölecek kadınların yasını tutmak istemiyoruz.
Bu nedenle de kürtaj yasakçılarına oy vermeyeceğiz. 


 



  



HÜKÜMETTEN NE İSTİYORUZ?
Kürtaj hizmeti kamu hastanelerinde kadınlar için erişilebilir olmalı.
Kürtaj servisleri yeniden açılmalı.


Kamu ve özel hastaneler kürtajda 10 haftalık yasal süreye uymalı ve yasal süre 12 haftaya çıkartılmalı.


Evli kadınların gebeliklerini sonlandırmak istedikleri durumlarda eşlerinden izin istenmemeli.


Bütün sağlık kuruluşlarında doğum kontrol hizmeti ve kürtaj hizmeti veren birimler oluşturulmalı.


Tıbbi düşük seçeneği de dahil olmak üzere her kadın duygusal ve fiziksel zorluk yaşamadan nitelikli, sağlıklı koşullarda ücretsiz kürtaj hakkına erişebilmeli.


Kadınları doğurmaya zorlamak için yapılan baskılara, gebelik testi ile kadınları izlemeye, mahremiyet ihlallerine son verilmeli.


Sezaryen kararı başbakanın değil kadının ve hekimin kararı olmalı.
Tecavüz durumunda oluşan gebeliklerde kadının beyanı esas alınarak, isteği halinde gebelik sonlandırılmalı.



İKNA ODASI: http://www.youtube.com/watch?v=jfrOr_yPBn4
SUÇLU: http://www.youtube.com/watch?v=pjy9iFTVvlE
ERKEKLER KORUNSUN: http://www.youtube.com/watch?v=Ak3AYFLJcQo

SÜRE: http://www.youtube.com/watch?v=VZrv8V1xfrE

















 


 

  KÜRTAJ HAKTIR KARAR KADINLARIN PLATFORMU