Translate

7 Mart 2014

Feminist olmayan devrim devrim değildir!


İSTANBUL'DAKİ FEMİNİSTLERE
DÜNYADAN DESTEK YAĞIYOR

2003 yılından beri her 8 Mart'ta Taksim'de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü için yapılan uluslararası dayanışma çağrısına dünyanın dört bir yanındaki kadın ve LGBTİ örgütlerinden destek yağıyor. Dünya çapında bilinen feminist aktivist ve yazarlardan gelen mesajlardaki ortak dilek ise yürüyüşün engellenmemesi.
07.03.2014

 
  



2003 yılından beri her 8 Mart'ta Taksim'de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü için yapılan uluslararası dayanışma çağrısına dünyanın her yerindeki kadın ve LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) örgütlerinden destek geliyor. İstanbul Feminist Kolektif'in çağrısıyla yarın, saat 19:00'da Taksim'de 12'ncisi düzenlenecek olan 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü için bu yıl uluslararası dayanışma çağrısı yapıldı. Bu çağrı üzerine İtalya'dan Hırvatistan'a, İngiltere'den Macaristan'a kadar dünyanın çeşitli yerlerinden İstanbul'daki feministlere dayanışma mesajları geldi.



Dünyanın dört bir yanından gönderilen mesajlarda feminist mücadelenin ve kadın dayanışmasının gücüne vurgu yapılarak Feminist Gece Yürüyüşü'nün 12'inci yılı kutlandı. Christine Delphy ve Cynthia Cockburn gibi dünya çapında bilinen feminist aktivist ve yazarların da yaygınlaştırdığı dayanışma mektuplarında Taksim'de Gezi sürecinden sonra yoğunlaşan güvenlik önlemleri sebebiyle Feminist Gece Yürüyüşü'nün engellenme ihtimaline karşı oldukları mesajı da yer alıyor.

"SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ"
Kendi dillerinde yaptıkları açıklamaları internet sitelerinden ya da sosyal medya hesaplarından yaygınlaştıran kadınlar, 8 Mart kapsamında düzenledikleri eylemlerden dayanışma mesajlarını içeren fotoğraflar da paylaştılar. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve Başbakanlık'a ilettikleri e-posta ve fakslar yoluyla yürüyüşün engellenmesiyle ilgili kaygılarını dile getirerek 8 Mart'ta Taksim'de bir araya gelecek kadınların güvenliğinin sağlanması konusunda sürecin takipçisi olduklarını vurguladılar.

ARJANTİNDEN ZAGREB'E
Uluslararası alanda örgütlenen AWID (Kalkınmada Kadın Hakları Derneği), savaşa karşı uluslararası bir kadın ağı olan Women in Black (Siyahlı Kadınlar)'in Londra örgütlenmesi, İtalya'daki Dünya Kadın Yürüyüşü grubu, uluslararası örgütlenen Young Feminists Wire, İtalyan radyosu Radyo Onda Rossa, Hırvatistan Zagreb'den Women's Room, Arjantin'den Peace-aids Foundation, Avrupalı Yeşiller Partisi başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinden kadın ve LGBTİ örgütleri kendi dillerinde basın açıklaması yaparak, web sitelerinde İFK'nın çağrısına yer vererek ya da dayanışma mesajları yollayarak gece yürüyüşüne destek verdiler. İstanbul'daki feministlere desteklerini sürdüreceklerini ifade eden kadın ve LGBTİ örgütlerinden dayanışma içeren mesajlar gelmeye devam ediyor.



Destek mesajının yayınlandığı linklerden bazıları:


Feminist Gece Yürüyüşü'nün tarihçesi  
8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü'nün ilki 2003 yılında Taksim Meydanı’ndan Mis Sokak'a doğru gerçekleştirildi. Savaş ve işgal temasıyla gerçekleştirilen yürüyüşte 'Hitler, Mussolini, Şaron, Miloseviç, Bush, Saddam… Hepsi erkek, tesadüf mü?' yazan bir pankart taşındı. 2004 Yılında yine aynı yerde toplanan kadınlar bu defa kadın cinayetleri temasıyla ve 'erkek vuruyor devlet koruyor, mezar değil sığınak istiyoruz' yazan pankartlarla yürüdüler. 2005 Yılında yürüyüş Galatasaray’dan Taksim Meydanı'na doğru yapılırken, 'erkek düzenine itaat etmiyoruz' pankartı taşındı. 2006 Yılında 'feminist başkaldırı', 2007 yılında ise ‘patriarkaya, kapitalizme, militarizme ve milliyetçiliğe karşı feminist mücadele' pankartlarıyla yüründü. 2008 ve 2009 yıllarında gerçekleştirilen yürüyüşlerin ana sloganı ‘militarizme, kapitalizme, milliyetçiliğe, patriyarkaya karşı feminist mücadele’ydi. Kadınlar 2010 yılında 'feminist isyan, kadın cinayetlerine isyandayız', 2011 yılında da 'erkek egemen düzene karşı feminist mücadele' diye hep bir ağızdan bağırdılar. 2012 yılında ise kadınların gündeminde aile vardı; pankartlarında ise 'aile değil kadınız feminist isyandayız' yazıyordu. 2003 yılında 100 kadar kadınla başlayan gece yürüyüşüne 2012 yılında binlerce kadın katıldı. İstiklal Caddesi'nde toplanan binlerce kadın ‘yaşasın feminist mücadelemiz’ diye haykırdı. 2013 yılında kadınlar 'hayatımız, bedeniz, kararımız bizim, aileniz sizin olsun' sloganları atılıyordu.


http://www.youtube.com/watch?v=IqAzUNG4S68



12. FEMİNİST GECE YÜRÜYÜŞÜ
Tarih: 08 Mart, Cumartesi
Yer: Galatasaray Lisesi
Saat: 19:00

PROGRAM:
8 MART CUMARTESİ
19:00 Gece Yürüyüşü Beyoğlu Galatasaray
20:30 Bulunduğun her yerden ses çıkarma eylemi
21.30 8 Mart Partisi Beyoğlu The Mekan
9 MART PAZAR:
12.00 8 Mart Mitingi Kadıköy Haydarpaşa Numune önü





Hiç yorum yok: