Translate

8 Mart 2014

İFK'dan kınama


8 MART'TA SOSYALİST ERKEK ŞİDDETİ!

12. Feminist Gece Yürüyüşü'nde polisten şiddet beklerken Kaldıraç grubundan erkeklerin fiziksel ve sözlü şiddetine uğradık. Kaldıraç, Mücadele Birliği, Partizan ve EKA yaptığımız bütün uyarılara rağmen bize alanı açmadılar. Bayraklarını indirip aramızdan çıkmaları konusunda ısrarcı olduğumuz, kendilerinden destek talep etmediğimiz halde kortejimize gidip "yoldaşlarımızla dayanışıyoruz" saçmalığıyla bize kendilerini dayattılar. Erkekler 12 yıldır gerçekleştirdiğimiz 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü'nde bile kadınlar üzerinde baskı yarattılar, hakimiyetlerini kurmaya çalıştılar, sözlü ve fiziki şiddet uyguladılar. Bu yüzden aylardır hazırlandığımız ve büyük bir coşkuyla başladığımız eylemimizi sonlandırmak zorunda kaldık. İstanbul Feminist Kolektif olarak hazırladığımız açıklamayı aşağıda paylaşıyorum:



İSTANBUL FEMİNİST KOLEKTİF'TEN KINAMA:

Feministler olarak 12 yıldır 8 Mart’ta patriyarkaya, erkek şiddetine, cinsiyetçiliğe, heteroseksizme, kapitalizme, militarizme, emperyalizme ve savaşa karşı kadınlar ve translar olarak Taksim’de feminist gece yürüyüşünü düzenliyoruz. Aylar önce feministler olarak çağrısını yaptığımız ve örgütlenmesi için çalıştığımız yürüyüşümüze bu yıl da binlerce kadın katıldı. Galatasaray’da başlattığımız yürüyüşümüz büyük bir coşkuyla, sloganlarımızla devam etti.

AKP hükümeti geçen 1 Mayıs’tan bu yana Taksim’de yapılan eylemlere polis şiddetiyle müdahalede bulunuyor. Gezi direnişi günlerinden beri toplumsal muhalefetin Taksim’deki eylemlerine gazla, suyla, copla saldırmaya devam ediyor. Bugün de Fransız konsolosluğu önünde Taksim’e girişi kestiklerini gördük.

Feministler olarak polis barikatının önüne geldiğimizde biz gelene kadar eylemsiz biçimde barikat önünde duran kadınlı erkekli sosyalist gruplar (Kaldıraç, Mücadele birliği, Partizan, EKA) öncesinde yaptığımız uyarılara rağmen bize alanı açmadılar. Bu durum kimi sosyalist grupların bir politik hareket olarak feminizmin mücadelesini ve örgütlenmesini meşru görmeyen yaklaşımlarının en açık ifadesidir. Bu grupların eylemsiz olarak polis barikatı önünde beklerken, feminist kortejin gelmesiyle polise karşı eyleme geçmelerini siyasi etiğe uygun bulmadığımız gibi toplumsal hareketin devlet karşında dayanışmacı bir tutum sergilemesi fikrinden de tümüyle uzak buluyoruz. En kötüsü de bu grupların eylemimizi engellememeleri yönünde yaptığımız uyarılara hakaret ve fiziksel şiddet uygulayarak yanıt vermeleri oldu. Kaldıraç grubunun bayraklarının inmesini isteyen kadınlar ve LGBT bireylere, Kaldıraç grubundan erkekler fiziksel şiddet ile karşılık verdiler. 8 Mart’ta erkek devlet şiddetine karşı yürürken kimi sosyalist erkeklerin şiddetiyle karşılaşmamız tarihe bir kayıt olarak geçti. 
Daha kötüsü eylemimize müdahale eden bu grupların bizim eylem komitesi olarak bu durum nedeniyle eylemi sonlandırmak zorunda kalışımızın ardından bayraklarını toplayarak ve sessizce geri çekilmeleri oldu.

8 Mart’ta bile alanları kadınlara bırakmayan, feminizmi meşru bir politik hareket olarak görmeyen, hiçbiri siyasi etiğe girmeyen tutum ve davranışlar sergileyen bu grupları kınıyoruz. Bu vesileyle erkek egemenliğine karşı haklı mücadelemizi her yerde sürdüreceğimizi bir kez duyuruyoruz.


İstanbul Feminist Kolektif / 08.03.2014

fotoğraflar: fatih kaynak


Hiç yorum yok: