Translate

20 Aralık 2014

Dünya yerinden oynar, kadınlar özgür olsa.


 


BİR KÖYÜN KADERİ NASIL DEĞİŞİR?
Bursa’nın Saitabat köyünde yaşayan Sermin Cakalıoğlu, bir diziyle ünlenen Cumalıkazık köyüne imrenerek kendi köyündeki kadınları bir araya getirdi. Binbir güçlükle kurduğu Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği sayesinde 50 kadını iş sahibi yaptı. Cakalıoğlu, kadınlara sadece istihdam sağlamakla kalmadı, aynı zamanda onların sahneye çıkmasına, İngilizce öğrenmesine, seminerlere katılmasına da aracılık etti. Türkiye’nin ilk köy kadınları derneğinin çalışmaları, Hollandalı bir yönetmenin dikkatini çekince ünleri ülke sınırını aştı. Kadınların çabasını örnek alan 22 köyde yeni kadın dernekleri kuruldu. Şimdiki hedefleri bu dernekleri federasyona dönüştürmek.



Bursa'ya düzenlediğimiz basın gezisi sırasında, Kestel yakınlarındaki Saitabat Köyü'nde kurulan Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği'ni ziyaret ettik. 2002 yılında, 9 üyeyle kurulan derneğin bugün 113 üyesi bulunuyor ve iki katlı binasında binlerce kişi ağırlanıyor. 




Şu anda 35 kadına istihdam sağlanan derneğin öyküsünü Dernek Başkanı Sermin Cakalıoğlu'ndan dinledik:


"Köyümüzdeki kadınların tarım ve hayvancılıktan başka herhangi bir geçim kaynağı ya da sosyal aktiviteler düzenleyebilecekleri bir alanları yoktu. Her aileden bir kişiyi arayarak onlara köyümüzde bir dernek kurmak istediğimi katılmak isteyip istemediklerini sordum. Muhtardan şelalenin yanındaki boş araziyi bize vermesini istedim. Burası boş, kıraç, yamaçta ve çöplerle dolu bir araziydi. Yine de olumsuz yanıt aldım. Buranın harfiyatıyla bile baş edemeyeceğimizi söylediler ama kulak asmadım. Bu kıraç araziyi tesis haline getirebilmek için normalden fazla emek sarf etmemiz gerekti.


İş yaptırdığım bazı şirketlerle kadın olduğum için sorun yaşadım. Örneğin anlaşma yaptığımız fiyatları yükselttiler. Asla taviz vermedim. Bunun üzerine, pes edeceğimi düşünerek beni tehdit ettiler ama ben pes etmedim.




Bir süre sonra eşlerini yollamak istemeyen erkekler çabamdan etkilendiler ve kadınlar burada çalışmaya başladılar.

 Zamanla köy halkı başarımızdan dolayı bizimle gurur duydu. Şimdi köyün en güzel yerini kadınlara kaptırdıkları için üzülüyorlar. 

İşe salça yaparak başladık. İlk yıl 2 ton domates ve biberden salça yaptık. 2012 yılında bu miktarı 21 tona kadar çıkardık. Ardından köyümüzde yetişen çilek ve ahududu meyvelerinden reçel, tarhana, makarna ve köyümüzün yöresel yemeği siloru yapıp sattık ve derneğimize gelir sağladık.



Sonunda köy kahvaltısı verdiğimiz ve en az 150 kişi ağırladığımız işletmemizi açtık. 




Şuanda 50 kadına istihdam sağlıyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü pek çok kez beraber kutladık. Kazandığımızı hep buraya yatırdık.


Lokalimizi açtıktan sonra köyümüzde ihtiyaç sahibi olan kadınlar buraya gelip çalışarak ya da kendi yaptıkları ürünleri derneğe satarak gelir sağlamaya başladılar. 

Bütün bu etkinlik, yardım ve çalışmaları yaparken aslında bir ilki gerçekleştirdiğimizin farkında değildik, Türkiye’nin ilk köy kadınları derneğini kurmuşuz. Bursa’da bizi örnek alan 22 köy dernek kurdu. Biz de onlara seminerler verdik. 

Sonrasında çalışmalarımız filme dönüştü. Galada ayakta alkışlandık. Sonraki günlerde “Saitabatlı kadınlar AB’ye örnek oldu” başlığıyla gazetelere manşet olduk. Bir çok televizyon programına davet edildik. 


2009 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin düzenlemiş olduğu Kadın Girişimciler Paneli'ne konuşmacı olarak davet edildim. Köyümüze gelen turistlerle diyalog kurmakta güçlük çektiğimiz için 6 ay İngilizce kursu aldık. 

Hocamız Hıdrellez Şenliği'nde İngilizce bir oyun sahnelememizi önerdi. Gelen misafirlerimizin karşısında İngilizce oyun sergilemek bizim için çok zordu ama hocamız bizi motive etti. Bir kez daha bir ilki gerçekleştirdik ve bin kişinin önünde, büyük bir cesaret örneği göstererek sahne aldık. 


Bütün bu çabalar sonucunda üye sayımız 113’e ulaştı ve 35 kadın dernek sayesinde kendi parasını kazanmaya başladı. Bir süre sonra ziyaretçi sayımız da arttı ve alt katımız küçük olduğu için yetmemeye başladı. Biz de üst katı açtık.


Kargo ile ürünlerimizi Türkiye’nin pek çok iline yolluyoruz. İnternet üzerinden online satış yapmaya başladık. Diğer köy dernekleriyle birlikte federasyon kurmayı planlıyoruz."

MERAKLISINA:
http://www.saitabatkkdd.org/


FOTOĞRAFLAR
Mehtap Doğan
Kamil Eser
Mehmet Ali Doğan


Hiç yorum yok: