Translate

10 Nisan 2012

TÜRKiYE’NiN iLK SiRKi
iSTANBUL’DA




Başakşehir Onurkent’te kurulan sirk çadırında gösterilerine başlayan Atlas Sirki, ip canbazlığı, ateşbazlık, sihirbazlık, madrabazlık gibi “Somut Olmayan Kültürel Miras kapsamındaki” seyirlik sanatların yeniden canlandırıldığı geleneksel sirk gösterisi ile özellikle çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.




Projenin sanat yönetmeni ve Türkiye’nin ilk sirk okulunun da kurucusu olan tiyatro sanatçısı Servet Yalçın sirkin önemini şöyle anlatıyor: “Bize, binyıllara varan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip canbazları, tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayan bu gerçek kahramanlar değişen eğlence anlayışı içinde yok olmaya yüz tutan sanatlarını 1970’li yıllardan itibaren sonlandırmak ve canbazhanelerini birer birer kapatmak zorunda kaldılar. Kaybolan bu sanatlar üzerine toplanan belge, bilgi, minyatür, gravür ve eski fotoğraflardan yola çıkılarak oluşturulan “Atlas Sirki - Seyirlik Sanatları Gösterisi” modern toplumda geçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görüyor.” 



 Uluslararası üne sahip bir kadrodan oluşan sirkte Türkiye’nin son ip cambazı, 64 yaşındaki Dr. Özdemir Turan da yer alıyor. Asıl mesleği diş hekimliği olan Turan aynı zamanda yönetmenliğini Serdar Güven’in yaptığı “Canıyla Oynayanlar” adlı belgesele de konu olmuştu.


Yok olmaya yüz tutan geleneksel seyirlik sanatları tüm İstanbul halkına tanıtmak için yola çıkan sirkin bir amacı da çoğu Avrupa ülkesinde çocukların gelişiminde özel bir yeri olan ve Türkiye’de yeni nesil sirk sanatçıları yetiştirmeyi hedefleyen bir okul açmak.





Başakşehir Olimpia alışveriş merkezinin otoparkına kurulan sirk çadırında her akşam saat 18.30’da,19.30’da ve 20.30’da tekrarlanan birbirinden ilginç ve eğlenceli gösterileri 15 Nisan Pazar gününe kadar izlemek mümkün.


  

Ayrıntılı bilgi ve sirk ziyaret için:
 Servet Yalçın
Atlas Sirki
Sanat Yönetmeni
G:531 716 60 91







Hiç yorum yok: